Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

Conform unui proiect legislativ aflat la Consiliul Economic şi Social pentru avizare, salariatele care, pentru a concepe un copil, apelează la fertilizarea in vitro, beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar, de 3 zile, care se acordă:

a) 1 zi de la data puncţiei ovariene,
b) 2 zile începând cu data efectuării embriotransferului.

Solicitarea privind acordarea concediului de odihnă suplimentar trebuie să fie însoţită de scrisoare medicală eliberată de medicul specialist. Proiectul îşi propune, printre altele, măsuri de încurajare a natalităţii, sprijinirea femeilor în procesul conceperii copiilor prin procedura de reproducere asistată, în vederea prevenirii unui posibil declin demografic cu consecinţe grave la nivel social, economic şi politic.

Potrivit actului normativ, în România se efectuează anual 5000 de fertilizări “in vitro”, de 10 ori mai puţin decât în Europa de Vest.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în anul 2016, în România s-au născut 190.000 copii (adică o rată de 8,6 născuţi la 1000 locuitori), în scădere faţă de 2010 (211.000), 2000 (234.000) şi 1990 (315.000).
Anual aproape 300.000 de persoane ating vârsta pensionării, iar România pierde anual aproximativ 100.000 de persoane apte de muncă. Prin raportare la aceste date, se consideră că România ar putea intra în colaps în cel mult 20 de ani, ca urmare a scăderii numărului de angajaţi şi creşterii numărului de pensionari, astfel că iniţiatorii consideră necesară impunerea unor măsuri de stimulare a natalităţii.

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!